Inpraktica is geregistreerd bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). Dit betekent dat de praktijk voldoet aan de strenge kwaliteitseisen die door deze beroepsorganisatie worden gesteld. De NFG is een erkende branchevereniging voor therapeuten in de complementaire zorg. Deze registratie biedt cliënten de garantie dat zij begeleiding ontvangen van een gekwalificeerde en professionele therapeut. Bovendien zorgt de NFG-registratie ervoor dat veel zorgverzekeraars een deel van de kosten vergoeden, afhankelijk van de polisvoorwaarden.
Tips om te stoppen met piekeren.
BLOG
Tips om te stoppen met piekeren
Piekeren kan ons allemaal overkomen, maar als het een constante metgezel wordt, kan het schadelijk zijn voor onze geestelijke gezondheid en ons dagelijks functioneren beïnvloeden. Gelukkig zijn er manieren om het piekeren onder controle te krijgen en innerlijke rust te vinden. Hier zijn 10 effectieve tips om te stoppen met piekeren:
1. Identificeer de triggers
Houd een dagboek bij van wanneer je begint te piekeren en probeer patronen te herkennen. Zijn er specifieke situaties, mensen of gedachten die je zorgen veroorzaken? Het identificeren van triggers is de eerste stap naar beheersing.
2. Beperk de informatiestroom
In het digitale tijdperk worden we vaak overspoeld met informatie en nieuws. Beperk je blootstelling aan negatieve berichten en sociale media, vooral voor het slapengaan, om rustiger te slapen en minder te piekeren.
3. Maak een pieker-tijd
Reserveer een specifieke tijd gedurende de dag, bijvoorbeeld 15 minuten 's avonds, om bewust na te denken over je zorgen. Wanneer je merkt dat je overdag piekert, herinner jezelf eraan dat je later op de dag tijd hebt om eraan te denken.
4. Gebruik positieve affirmaties
Vervang negatieve gedachten door positieve affirmaties. Bijvoorbeeld, als je denkt: "Ik kan dit niet aan," verander het dan in "Ik ben sterk en kan uitdagingen aan."
5. Praktiseer mindfulness en meditatie
Deze technieken kunnen je helpen om in het hier en nu te blijven en je gedachten te observeren zonder oordeel. Ze bevorderen ontspanning en verminderen piekeren.
6. Doe aan lichaamsbeweging
Fysieke activiteit, zoals wandelen, joggen, of yoga, kan endorfines vrijmaken en je humeur verbeteren. Het kan ook helpen om je gedachten los te laten.
7. Zoek sociale steun
Praat met vrienden, familieleden of een therapeut over je zorgen. Soms kan het delen van je gedachten met anderen je perspectief veranderen en geruststellen.
8. Blijf Georganiseerd
Maak to-do lijsten en houd een agenda bij om je dagelijkse taken en verantwoordelijkheden te beheren. Hierdoor kun je je gedachten ordenen en verminder je de kans op piekeren.
9. Wees geduldig met jezelf
Het stoppen met piekeren is een proces dat tijd en oefening vergt. Verwacht niet dat je meteen stopt met piekeren. Wees vriendelijk voor jezelf en erken dat het normaal is om af en toe te piekeren.
"Wijsbegeerte is een groot woord voor wat de gewone mens piekeren noemt."
― Clem Schouwenaars
Het beheersen van piekeren vergt inzet en consistentie, maar met deze tips kun je de negatieve cyclus doorbreken en innerlijke rust vinden. Onthoud dat iedereen af en toe piekert, maar het is belangrijk om de controle over je gedachten te behouden en je welzijn te beschermen.


